اگر به دور و بر خود نگاهی بیندازید افراد غمگین و افسرده کم نیستند که هرکدام به دلیلی زانوی غم را بغل گرفته اند . متاسفانه طبق آمار جهانی کشور عزیزمان ایران ، در رتبه های آخر لیست شادترین کشورهای جهان قرار دارد و این یعنی ما خیلی کمتر از بقیه کشورها به خنده و شاد بودن اهمیت میدهیم . بیایید از خودمان یک سوال ساده بپرسیم : چرا ما شاد نیستیم ؟ چرا با وجود آگاهی از فواید خندیدن ، هنوز به فکر ناراحتی های خود هستیم ؟ در این بخش از مجله اینترنتی بیرکلیک قصد داریم در مورد فواید خندیدن در زندگی صحبت کنیم پس همراه ما باشید .
شاید بسیاری از شما همراهان عزیز در جواب سوالی که در بالا پرسیدم بگویید که مشکلات زیادی که در زندگی خود دارید مانع از شاد بودن شما میشود . فرض کنیم که مشکلات باعث ناراحتی و عدم شادی ما هستند . معنی این جمله اینست که ما در مقابل مشکلات کم آورده ایم و بجای اینکه ما مشکلات را تحت کنترل خود درآوریم اجازه دادیم که مسائل زندگی ما را تحت کنترل خود داشته باشند آیا این کار صحیح است ؟ آیا درست است که بخاطر رفتار اشتباه یک فرد نا آگاه ، ناراحت و خشمگین شده و اعصاب خود را خورد کنیم و یعد هم این ناراحتی را به خانواده خود منتقل نماییم ؟ نتیجه این تفکر چیزی جز جامعه ای غمگین و بیمار نیست .
همانطور که میدانید ناراحتی و استرس جزو اصلی ترین عواملی است که منشا ناراحتی های گوناگون در زندگی امروزی ما میشود و در نقطه مقابل آن ، خنده از استرس و فشار زندگی کاسته و ما را در مقابل بیماری ها واکسینه میکند بزرگترهای ما چه خوب گفته اند که خنده بر هر درد بیدرمان دواست . بخاطر داشته باشید که هیچ کس همه چیز ندارد و هر کس در زندگی اندوهی دارد که با شادی زندگی آمیخته است هنر آن است که در شرایط سخت بخندیم تا از فواید آن بهره مند شویم . بارها از فواید خنده در زندگی خود شنیده ایم ، متخصصان گفته اند که خنده در تمامی زمینه های زندگی تاثیرات مثبت دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم .
همانطور که اشاره شد زندگی امروزی ما با استرس پیوند عجیبی خورده است و استرس نیز دلیل انواع بیماری هاست . به گفته متخصصان روانپزشک ، خندیدن و داشتن روحیه شاد تاثیر بسیار مثبتی بر میزان استرس بدن گذاشته و استرس فرد را کاهش میدهد . اینکار بوسیله کنترل هورمون های بدن که در روند استرس موثر هستند انجام میگیرد . ترشح هورمونهای استرسزا نظیر آدرنالین و کورتیزول به هنگام خنده شدید ، کاهش مییابد و به این ترتیب باعث افزایش سلامت روحی و جسمی در افراد میشود .
زمانیکه یک فرد میخندد ۱۷ ماهیچه در صورت و ۸۰ ماهیچه در نقاط دیگر بدن او به حرکت درمیآیند . فرد عمیقتر نفس میکشد و به این ترتیب میزان اکسیژن بیشتری وارد خون میشود ، کالری بیشتری سوزانده شده و در نهایت گردش خون در قلب و سراسر اندامها شدت بیشتری میگیرد . تحقيقات نشان ميدهد تماشاي يك فيلم كمدي جريان خون را به قلب افزايش ميدهد ، درحالي كه ديدن يك فيلم غمانگيز موجب كاهش جريان خون به قلب ميشود .
شما بیشتر دوست دارید با افراد خوش لحن و شاد و با انرژی هم صحبت باشید یا افراد غمگین ؟ اگر شما یک فرد با نشاط و شاد بوده و دید مثبتی نسبت به زندگی داشته باشید مطمئن باشید در روابط خود با دیگران نیز موفق خواهید بود چرا که اغلب افراد دوست دارند با چنین افرادی رابطه داشته باشند . از طرفی خنده باعث تخليه انرژي و احساسات منفي و مخرب ميگردد . با توجه به اینکه هرگونه انرژی منفی میتواند به روابط اجتماعی فرد آسیب برساند ، خنده از هر نظر برای روابط اجتماعی موفق موثر است .
خنده با کاهش ترشح هورمونهای استرس و ایجاد آرامش به کنترل فشار خون کمک می کند . پژوهشها نشان داده است که خنده موجب کاهش فشار خون بالا می شود در حالی که نگرانی و اضطراب ، فشار خون را افزایش می دهد . خنده بهترین درمان برای افرادی است که دوران بهبود پس از سکته قلبی را طی می کنند . خنده درمانی این قبیل افراد موجب کاهش فشار خون می شود . محققان اتریشی در یک مطالعه جدید متوجه شدند خنده درمانی در افرادی که دوران بهبودی پس از سکته قلبی را طی می کنند ، موجب کاهش فشار خون می شود . در این مطالعه ۲۰ بیمار در دو دسته تقسیم شدند . بیماران گروه اول به مدت شش هفته تحت درمان موسوم به یوگای خنده قرا رگرفتند و هر هفته به مدت ۵/۳ ساعت از ترکیب تکنیکهای خندیدن و تمرینهای تنفسی استفاده کردند .
همانطور که اشاره شد خنده آثار منفی و زیان آور استرس را از تن و روان می زداید همچنین خنده در تقویت دستگاه ایمنی دخالت دارد. احساس شادی در پی خندیدن و بهبود حال و هوای افراد در بلندمدت هم در اشخاص سالم و هم در بیماران موجب بهبود کیفیت زندگی می شود . به طور کلی، خنده در پیشگیری از بروز بیماریهایی مانند : افسردگی، خشم، ناامیدی، دردها، ناراحتیهای قلب و عروق، فشار خون بالا، ناراحتیهای دستگاه گوارش، خستگیها و اختلالات تنفسی، نقش موثری را ایفا می نماید .