گردن انسان شامل ۷ مهره C1 تا C7 است.
مفاصل مهره های گردنی مستعد ساییدگی، کاهش فاصله و فتق دیسک می باشند. در دنیای امروز و به جهت تغییر سبک زندگی و مشاغل، درد گردن یکی از مشکلات شایع جوامع شده است، بطوری که نتایج تحقیقات نشان می دهد که از هر صد نفر حدود ۵ نفر به درد گردن مبتلا هستند.
آرتروز یا استیوآرتریت مهره های گردن یکی از دلایل شایع و علت گردن درد می باشد که می تواند در اثر افزایش سن ،ارثی ، مشکلات ساختاری مهره ها و یا استفاده نادرست از مفاصل ، آسیب های مهره ای و… به وجود بیاید .
علل و عوامل آرتروز گردن و راههای پیشگیری در ادامه...
آرتروز گردن معمولا بیشتر کارمندانی که کارشان پشت میز است، یا به عبارت دیگر افراد کم تحرک و ثابت نشین را مبتلا می کند. ازعلایم آرتروز گردن میتوان به درد شانه و کتف اشاره کرد، که تا نواحی بالای کمر و پشت سر منتشر می شود و باعث فشار بر روی ریشه های عصبی می شود و می تواند دردهای انتشاری در مسیر عصب و تا نوک انگشتان را ایجاد کند. در صورتی که به علت آرتروز گردن، فشار بر روی نخاع ایجاد شود علائمی مانند ضعف عضلات و نداشتن توانایی در حرکت ظریف انگشتان به وجود می آید.
- کم شدن انعطاف پذیری گردن بعد از عمل جراحی و یا درمان آرتروز گردن
- در صورت عدم درمان آرتروز گردن با پیشرفت بیماری آرتروز گردن ممکن است راه رفتن افراد مبتلا به بیماری به صورت غیر طبیعی و یا اسپاتیک در آید.
عوامل زیر می توانند روند آرتروز گردن را تسهیل نمایند
افزایش سن یا پیری
ضربه به ستون فقرات گردنی
حفظ وضعیت های ثابت و طولانی مدت سر و گردن در فعالیت های روزمره (مثلا در تایپیست ها و افرادی که با کامپیوتر یا لپ تاپ سروکار دارند)
حرکات ناگهانی و کنترل نشده در ستون فقرات گردنی
ضعف و آتروفی عضلات ستون مهره ای گردنی
آسیب دیسک بین مهره ای گردنی یا فتق دیسک بین مهره ای گردنی
بیماری تخریبی دیسک بین مهره ای گردنی یا بیماری استحاله ای دیسک گردنی که بیشتر در افراد جوان اتفاق می افتد. در این بیماری یک نوع پیری زودرس در دیسک بین مهره ای رخ می دهد که باعث کاهش فاصله بین دو مهره در ناحیه درگیر می شود
برای پیشگیری از آرتروز گردن و گردندرد هر وقت احساس گردندرد داشتید پیشانیتان را با کف دست فشار دهید. استرس یا ناراحتی میتواند باعث ایجاد سفتی عضلات گردن و گردندرد شود. شما میتوانید این درد را با نرمشهای ساده رفع کنید؛ همچنین ورزش در محل کار میتواند در پیشگیری از آرتروز گردن و درمان گردندرد تأثیر زیادی داشته باشد.
برای پیشگیری از آرتروز گردن و گردندرد روی یک صندلی بنشینید و مقداری بهسمت جلو خم شوید و آرنج خود را روی میز قرار دهید.سرتان را میان دو شانه قرار دهید. پیشانی خود را با دست بگیرید و مقداری فشار دهید و این حالت را به مدت سه تا پنج ثانیه حفظ کنید و برای پیشگیری از آرتروز گردن و گردندرد سه تا پنج بار این حرکت را انجام دهید.
برای پیشگیری از آرتروز گردن و گردندرد موقع دیدن تلویزیون شانههایتان را بالا و پایین کنید. روی لبه یک صندلی بنشینید و ستون فقرات را بهطورکامل صاف کنید؛ بهصورتیکه بلندتر بهنظر بیایید. شانهها را تا حد امکان بالا ببرید و پسازآن تا جایی که میتوانید پایین بیاورید.برای پیشگیری از آرتروز گردن و گردندرد زمانی که بیشتر از ۴۵ دقیقه کار میکنید یا جلوی کامپیوتر مینشینید یا رانندگی میکنید دقیقهای ورزش کنید.
به طورمعمول موقع رانندگی و نشستنهای ثابت و طولانیمدت سرمان را جلو میآوریم که این کار یکی از علل ایجاد آرتروز گردن و گردندرد است؛ به همین علت برای پیشگیری از آرتروز گردن و گردندرد بهتر است هر ده دقیقه یکبار از پشت میز بلند شوید و کمی بایستید و گردن و شانهها را کمی چرخانده و نرمش دهید.
برای پیشگیری از آرتروز گردن و گردندرد موقع تایپکردن بهتر است وضعیت مناسب بدن را حفظ کنید و بهصورت مکرر به این کار مشغول نباشید. بالش مناسب خواب نیز در پیشگیری از آرتروز گردن و گردندرد تأثیر بسیار زیادی دارد.