آرتروز پرهزینه ترین بیماری مفصلی و شایعترین بیماری سیستم عضلانی اسکلتی است.دهه اول قرن ۲۱ به نام این بیماری نامگذاری شد تا بر اهمیت تحقیقات بنیادی و کاربردی که با هدف شناخت مکانیسم، عوامل مستعد کننده و روش های درمان یا تخفیف علایم آن در حال انجام است تاکید شود.
این بیماری جز ۱۰ عامل اصلی ناتوانی است که بعد از بیماری های قلبی و عروقی از مهم ترین علل ازکارافتادگی در دنیا محسوب می شود. هزینه های این بیماری جدا از هزینه های قابل ملاحظه دارویی، توانبخشی و جراحی به دلیل مرخصی های استعلاجی، از کارافتادگی زودهنگام، غیبت از کار به دلیل مشکل خود فرد یا یکی از بستگان و… فشار زیادی بر اقتصاد کشورهای پیشرفته وارد می کند.
در هر مفصل بدن، دو استخوان بر روی هم قرار گرفته اند. برای اینکه این دو استخوان بتوانند به راحتی روی هم حرکت کنند، بین آنها غضروف قرار گرفته است. به دلایلی ممکن است این غضروف دچار فرسایش و سائیدگی شود که آرتروز نامیده می شود.
آرتروز علایم زیادی دارد ولی ۳ علامت آن شایعتر و مشخصتر هستند؛اولی خشکی پس از استراحت است،به این معنی که گاهی اوقات وقتی مفصل بهمدت طولانی بیحرکت مانده باشد و بخواهد فعالیت کند درد خواهد داشت.شاید دیده باشید که بیماران مبتلا به آرتروز زانو صبحها که از خواب بیدار میشوند به سختی راه میروند اما بعد از مدتی کمکم راه رفتنشان به حالت عادی بازمیگردد.خشکی مفاصل بعد از یک دوره طولانی عدم فعالیت بسیار شایع است ولی به ندرت بیشتر از نیم ساعت طول میکشد.دومین علامت کاهش انطاف پذیری است؛بههمین دلیل بیماران مبتلا به آرتروز نمیتوانند به راحتی مفاصل خود را خم و راست کنند و برای علامت بعدی هم میتوان به درد در مفصل اشاره کرد
علت ایجاد این بیماری هنوز به طور واضح شناخته نشده است ولی چند عامل وجود دارد که میتواند زمینه ساز ابتلا به آرتروز باشد،یکی سن بالا است که این بیماری معمولا در افراد بالای ۴۰ سال دیده میشود.مورد دوم جنس،چون آرتروز در خانمها بیشتر از آقایان بروز میکند ولی دلیل آن هنوز به درستی مشخص نشده است،مورد بعدی ناهنجاری های مادر زادی استخوانی و یا صدمه به مفصل است.آرتروز در ورزشکاران حرفهای که مدام در معرض ضربه خوردن هستند بسیار شایع است مثلا در فوتبالیستها.صدمات غیر ورزشی مثل تصادفات رانندگی هم زمینه را برای آرتروز مهیا میکند.