دیسک کمر چیست؟ نشانه های آن کدامند؟ چه کسانی دچار دیسک کمر می شوند؟
کمر درد مشکل بسیار رایجی بوده و در واقع بعد از سردرد رایج ترین دردی است که دیده می شود. ۸۵٪ از انسان ها در مقاطعی از زندگی شان آن را تجربه کرده اند. درد کمر علاوه بر دیسک در مواردی مانند: مشکلات ناشی از اندام های درون شکم، مشکلات مربوط به زنان، برخی بیماری های عفونی، ناراحتی های روماتیسمی و برخی مشکلات مربوط به ستون فقرات بروز می کند.
ستون فقرات در قسمت کمر متشکل از پنج مهره و دیسک می باشد. این نقطه تکیه گاه بدن بوده و بیش ترین وزن بدن را تحمل می کند. با وارد شدن هر گونه فشار اضافی در این ناحیه قسمت حفاظت کننده پاره شده و به سمت پشت کشیده می شود. زمانی که این قسمت حفاظت کننده به سمت کانال برود فشاری را بر روی اعصابی که در پاها هستند، وارد می کند. در نتیحه، کمر و پا دچار سستی و ناتوانی خواهند شد؛ به این وضعیت دیسک کمر گفته می شود.
متخصصان بخش نورولوژی بیمارستان memorial دیسک را به صورت دردهایی در یک یا هر دو پا، سستی در پاها، محدودیت در حرکت کردن، سختی در راه رفتن و نشستن توصیف می کنند. چنان چه این بیماری پیشرفت کند، نشانه هایی مانند: ناتوانی جنسی، خستگی زود هنگام، عدم کنترل ادرار، ناتواتی در راه رفتن نیز به آن اضافه می شود.
معاینه معمولا بر روی عصب تحت فشار صورت می گیرد. در بیماری که به پشت خوابیده است زمانی که پا به طور مستقیم به بالا بلند شود، عصب تحت فشار بسته به فشار وارده سبب تشدید درد پا می شود. با مقایسه حس موجود در ناحیه ای که عصب گسترش یافته و حس همان منطقه در نقطه مقابل وجود سستی بررسی شده و قدرت عضله ای که آن عصب باعث حرکتش می شود نیز بررسی خواهد شد. برای مثال: ریشه عصب پنجم باعث حرکت پا از سمت مچ به عقب می شود. چنان چه این عصب تحت فشار باشد در این حرکت کندی بوجود می آید. اگر در نتیجه معاینه مشخص شود که عصب در ناحیه کمر تحت فشار قرار گرفته است، مستقیما توسط روش های توموگرافی، تصویر برداری با رزونانس مغناطیسی و روش های تصویر برداری گوناگون تشخیص اصلی داده می شود.
در 20% تا 30% بزرگسالان سالم ممکن است دیسک کمر دیده شود. ولی هر دیسکی منجر به درد نمی شود. از نظر پراکندگی این بیماری بین زن و مرد تفاوتی به چشم نمی خورد. متخصصان نورولوژی بیمارستان memorial عوامل بروز دیسک کمر را به شرح زیر اعلام می کنند:
وزن زیاد اصلی ترین دلیل دیسک کمر است. سنگینی بدن مان را ستون فقرات متحمل می شود. دیسک ها که باعث انعطاف ستون فقرات شده و به منزله بالش به عنوان تکیه گاه عمل می کنند چنان چه تحت فشار زیادی قرار بگیرند تغییر شکل می دهند. دیسکی که شکل طبیعی خود را از دست داده و بیرون زده است، تحت تاثیر عملکردهای عصبی که به آن فشار وارد می کند قرار گرفته و باعث بروز نشانه ها و علایم مختلفی می شود. در حاملگی نیز تغییر نقطه ثقل بدن به سمت جلو باعث می شود ستون فقرات وزن مضاعفی را تحمل کنند.
وزن بدن را ستون فقرات به تنهایی تحمل نمی کند. عضلات گردن، پشت و کمر که در امتداد ستون فقرات کشیده شده اند در عملکرد عضلات شکمی نیز مهم هستند. در زندگی اگر تحرک نداشته و ورزش نکنیم، عضلات به اندازه کافی تنومند نمی شوند. در نتیجه، وزنی را که باید عضلات متحمل شوند به طور اضافه به ستون فقرات تحمیل می شود. این بار اضافه با سوار شدن بر روی دیسک ها باعث بروز کمر درد و دیسک می شود.
در بسیاری از تحقیقات دلایلی وجود دارد که نشان می دهد سیگار باعث افزایش انحطاط دیسک ها و کند کردن روند بهبود کمر درد و دیسک می شود.
ما در زندگی روزمره بدون این که متوجه شویم یک سری حرکات از قبیل: حمل وسایل سنگین، هل دادن اشیاء و کشیدن آن ها را انجام می دهیم؛ حین این کارها باید به تناسب آن با ساختار ستون فقرات مان دقت کنیم. هنگام بلند کردن چیزی از زمین حتما باید با تا کردن زانو به سمت زمین خم شویم و سپس آن را از روی زمین بلند کنیم. هنگام حمل اجسام روی شانه( پهن کردن لباس، جاسازی کمد و… ) باید بیش تر دقت کنید. اگر صندلی یا نردبانی موجود باشد بهتر است از آن ها استفاده کنمایید. در حین کارهای روزمره به ویژه کارهای پشت میزی باید پشت تان کاملا صاف باشد و صندلی را طوری انتخاب کنید که از گودی کمر حمایت کند. در وضعیت هایی که صندلی مناسب نیست می توانید از بالشی که گودی کمر را پر می کند استفاده نمایید. هنگام خوابیدن و برخاستن باید از حرکات آنی که فشار زیادی را به کمر وارد می آورند، اجتناب کرد. نخست باید به سمت پهلو برگشته، سپس پاها را به کنار تخت دراز کرده و به کمک بازوها قامت را راست کرد.
در پست بعدی...