علائم کبد سمی و خطرناک کمک می کنند به موقع به داد کبدمان برسیم. در این نوشتار به ۶ نشانه یا علائم کبد سمی و خطرناک پرداخته می شود. بعد از پوستتان، کبد دومین عضو وسیع بدنتان است. این اندام حیاتی مواد خطرناک را از خونتان فیلتر می کند و کمک میکند غذا را به انرژی تبدیل کنید. این یک عملکرد بسیار مهم است. بنابراین اطمینان از داشتن یک کبد سالم برای سلامتی ضروری است.
انواع بسیار متفاوتی بیماریهای کبدی وجود دارد. سیروز، هپاتیت، کیستها، سرطان و بیماریهای مرتبط با مصرف الکل فقط تعدادی از مشکلات کبدی ممکن است.
حتی اگر از الکل، که برای کبدتان سمی است بپرهیزید، ممکن است مستعد بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) باشید. این بیماری کبدی خاص یکی از رایجترین دلایل بیماری کبد سمی در امریکا است.
طبق گفتهی بنیاد کبد امریکا، درحالحاضر ۷۹،۰۰۰ الی ۹۰،۰۰۰ امریکایی با بیماری کبد چرب غیرالکلی زندگی میکنند. بیماری کبد چرب غیرالکلی میتواند به سیروز کبد منجر شود و تا جایی پیشرفت کند که نیاز به پیوند باشد.
چاقی، دیابت نوع ۲ و کلسترول بالا همه عوامل خطر برای بیماری کبد چرب غیرالکلی هستند. با این وجود یک کبد سمی از بیماری کبد چرب غیرالکلی قابل پیشگیری و درمانپذیر است.
متاسفانه، بیماری کبد چرب غیرالکلی هیچ علائم یا دردی برای کسانی که به آن مبتلا هستند ندارد اما بیماری به استئاتوهپاتیت غیرالکلی (NASH) پیشرفت میکند که علائمی بروز میدهد. اگر نشانههای کبدسمی را که در زیر آمده است تجربه میکنید، سریعا با پزشکتان مشورت کنید.
استئاتوهپاتیت غیرالکلی که درمان نشده باشد میتواند منجر به زخمی شدن کبد شود و شما را در معرض خطر از کار افتادگی کبد، سرطان کبد، و نیاز به پیوند کبدی قرار دهد.
زردی شاید از مهم ترین علائم کبد سمی باشد. زردی پوست، ناخنها و/یا سفیدی چشمها یکی از دلایل نگرانی از بیماری کبد سمی است. زردی نشانهی آن است که بیماری کبدی به سیروز پیشرفت کرده و باید سریعا به دنبال کمک پزشکی باشید.
خستگی، ضعف، و کمبود انرژی همه با پیشرفت بیماری کبدسمی در ارتباط هستند. خستگی همراه با حالت تهوع، اسهال، و از دست دادن اشتها نخستین نشانههای از کار افتادن کبد هستند. از کارافتادگی کبد مستلزم توجه پزشکی سریع است.
بنیاد کبد امریکا میگوید سموم میتوانند در مغزتان انباشته شوند. این امر میتواند مشکلات حافظه، تمرکز و خواب ایجاد کند. اغتشاش ذهنی یکی از علائم پیشرفت بیماری کبدی است.
تهوع، استفراغ، و/یا کماشتهایی با بیماری کبدسمی در ارتباط هستند. در نتیجهی تهوع، بیماران دارای کبدسمی ممکن است کاهش وزن را نیز تجربه کنند.
لپتین هورمونی است که توسط بدن ترشح میشود تا باعث شود پس از خوردن احساس سیری کنید. بیماران دارای کبد چرب سطوح افزایشیافتهای از لپتین داشتند که میتواند کماشتهاییشان را نیز توضیح دهد.
مطالعهای نشان داد این علائم به علاوهی آزمایش خون برای ایاستی (آسپارتاتآمینوتراسنفراز، یک آنزیم خونی ویژه)، باید به عنوان ابزار تشخیص استئاتوهپاتیت غیرالکلی و متاسفانه، بیماری کبد چرب غیرالکلی استفاده شوند.
فشارخون و کلسترول بالا میتوانند توسط چاقی ایجاد شوند و هردو علائم بیماری کبدی زیربنایی نیز هستند. بیشتر احتمال دارد دکترتان به طور منظم کلسترولتان را بررسی کند بنابراین اگر بالا رفته باشند از او بخواهید آنزیمهای خونتان را هم برای نشانههای بیماری کبدی بررسی کند.
لختهشدن خون خیلی سریعتر از حالت عادی نیز میتواند به بیماری کبد مربوط باشد. مشاهده شده است که خون برخی بیماران دارای سیروز کبد یا فیبروز کبد به راحتی لخته شده است.
پوست خارشدار یا رگهای عنکبوتی در سطح پوست میتواند نتیجهی اِدِم یا تورم زیر پوست باشد. همچنین پوست ممکن است سرخ یا گلگون به نظر برسد. در بیمارانی که دیابتی نیز هستند پوست ممکن است برنزه به نظر برسد وقتی از کارافتادگی کبد حتمی است.
تورم شک یا پاها یکی دیگر از علائم کبد سمی است. دیدن تورم در قسمت پایین پاها یا بادکردگی شکم میتواند نشانهی کبدسمی پیشرفته باشد و باعث نگرانی شود. کبد ملتهب سبب تجمع مایعاتی میشود که کبدتان قادر نیست مانند زمانی که سالم بود، پردازششان کند. این تورم به خاطر فشاری که به پوست و بافتهای اطراف وارد میکند میتواند دردناک باشد.
برای بیماران دارای اضافه وزن یا چاق، تورم میتواند توسط چربی شکم، پنهان شود و کبد سمی ممکن است از دید دکترها پنهان بماند. مطالعهای نشان داد کودکان چاق توسط متخصصان اطفال به درستی برای بیماری کبدی معاینه نشده بودند، اگرچه عامل خطر اضافه وزن را داشتند.
منبع: پاور آو پازتیویتی