بسیاری از افراد پس از ۶۰ سالگی دچار ناراحتیهای مزمن و شرایطی میشوند که مجبور به انجام اعمال جراحی مختلف بر روی خود میگردند. با این همه مثالهای بسیاری وجود دارد که ماساژ درمانی توانسته به این سالمندان کمک کند تا به زندگی فعال برگردند و به دردهایشان غلبه پیدا کنند.
مولی، کارمند بازنشسته ۷۳ سالهای است که به دردهای روماتیسمی (RA) مبتلا شده و به گفته جراح ارتوپد و روماتولوژیستاش به جایگزینی مفاصل مصنوعی و همینطور باسنهایش نیاز دارد تا بتواند دوباره راه برود. آزمایش MRI نشان داد که زوال استخوانی در هر دو زانوی وی دیده میشود و غضروفهای زانوی راستش هم دچار گسیختگی شدهاند. توصیه جراح جاگزینی مفاصل زانو با نمونههای مصنوعی، آن هم هرچه سریعتر بود. عملی که بسیار دردناک و دشوار به حساب میآمد.
جک، گلفباز ۷۶ ساله برای دو سال قادر نبود تا به این ورزش بپردازد. او دچار انقباض و فشردگی (استِنوسیس) در بخش پایین کمرش بود و جراحی را تجربه کرد که روزنه عبور ستون فقرات را از آن ناحیه منبسطتر میکرد. قبل از جراحی او میتوانست بدون این که دردی داشته باشد پیادهروی کند یا به گلف بپردازد. بعد از جراحی اما درد او دو برابر شد. دیگر نمیتوانست گلف بازی کند و برای روزها با دردی دست به گریبان بود که حتی نمیگذاشت راه برود. MRI نشان داد که علاوه بر استنوسیس، سه عدد از دیسکهای کمر نیز دچار تحدب شدهاند. جراحان نمیخواستند دوباره دست به عمل بزنند چرا که عمل قبلی چنان نتیجههای منفی داشته بود. جک وقتی به مرکز ماساژ آمد که بر روی ویلچر نشسته بود و هیچ کاری نمیتوانست بکند. او میترسید که دیگر نتواند گلف بازی کند.
جورج ۸۱ ساله، مدیر بازنشستهای است که زانوی سمت راستاش زمانی که ۴۰ ساله بود آسیب دید و مجبور به جایگزینی آن با زانوی مصنوعی شد. او برای مدتها با دردها و جراحیهای متعدد دست به گریبان بود. پس از جراحی، جورج نمیتوانست پای راستاش را بیشتر از ۱۰ درجه خم کند. این باعث میشد تا رانندگی نیز برایش بسیار دردناک شود. حتی این مشکل پا به کمر وی نیز سرایت کرد و باعث شد تا در ناحیه پایینی کمر نیز دچار درد شود.
تمام این افراد همگی دچار دردهایی بودند که یا به خاطر بیماری و ناراحتی بود یا ناشی از عملهای جراحی و در تمامی موارد نیز دامنهی حرکتیشان محدود میشد. هرکدام از این اشخاص به دنبال فرصتی بودند تا تواناییهایشان را دوباره به دست بیاورند و کیفیت زندگیشان را ارتقا دهند.
ناهنجارییی که در پای مولی (مبتلا به روماتسیم) پیش آمده بود به خاطر ناهنجاری هسته استخوان پا بود و در این ناحیه روماتسیم بسیار فعال عنمل می کرد. برای مولی ماساژ تسکینبخش همراه با اصلاح ساختار پیشنهاد گردید تا این نابههنجاری پا را تا حد ممکن کاهش دهد. بعد از سه جلسه، مولی گزارش کرد که تنها 50% درد قبلی را تجربه میکند. پس از ۱۰ جلسه مولی آن قدر احساس خوب داشت تا بتواند ورزشهای آبی را شروع کند تا به قدرت پاهایش بیفزاید. جلسات ماساژ مولی برای هر دو هفته یک بار برنامهریزی شد تا زمانی که بتواند به اندازهی کافی به درد غلبه پیدا کند.
جک (گُلفباز) در جلسه اول دچار درد شدیدی شد. برای او دشوار بود تا بر روی پاهایش بایستد. او با چرخش شدید پای چپ و همینطور انحراف عضلات باسناش دست به گریبان بود که به دیسک ورمکرده و سایر عضلات باسن آسیب وارد میکرد. با اعمال ماساژهای اصلاحی، استخوانهای خاجی شروع به تنظیمشدن کردند و انحنای استخوانهای باسن نیز کاهش پیدا کرد. ماساژهای بافت نرم به تعادل پاها و کمر انجامید. بعد از ۳ جلسه جک توانست در مسافتهای کوتاه بدون آن که درد جدییی احساس کند راه برود. بعد از سومین جلسه جک تنها یک روز درد شدید احساس کرد که به خاطر بلندکردن جعبهای بود که بیش از حد برایش سنگین بود. بعد از ۱۰ هفته درد وی به طور میانگین ۲۰٪ کمتر شده بود و دیگر از ویلچر استفاده نمیکرد. کرختی ناشی از انحراف و آسیبهای ستون فقرات از بین رفته بود و تنها وقتی احساس درد میکرد که فشار اضافهای بر کمرش وارد میکرد. او ۱۰ جلسه اضافی دیگر نیز دریافت کرد تا بتواند بدون درد راه برود. بعد از مدتی او توانست به زمین گُلف برگردد و از آن لذت ببرد.
جورج ( مدیر بازنشسته) آسیب و ناهنجاری جدی را در ستون فقراتاش نشان داد به شکلی که استخوان تهیگاهی سمت چپ به داخل چرخیده بود و استخوان سمت راست به بیرون جهتگیری پیدا کرد ه بود. با شروع ماساژهای اصلاحی و ملایم (سافت تیسو) او رفتهرفته احساس بهبود کرد. بعد از پنجمین جلسه او حدود 70 درجه اصلاح در زانوی دچار پیچش شده مشاده کرد. از آن به بعد جک توانست به شکل عادی پیادهروی کند و به تمرینهای کششیاش ادامه بدهد. درد پایین کمرش ناپدید شد و بعد از حدود ۱۲ جلسه اصلاحی جورج دیگر میتوانست بدون هیچگونه ناراحتی فعالیت کند و راه برود.
تمام این افراد بخش قابل توجهی از عمرشان را به تحمل دردهای شدید و ناهنجاریهای ساختاری گذارندند که ناشی از شرایط مختلف فیزیکی و اتفاقاتی نظیر عملهای جراحی بود. فرآیند آزادسازی درد از طریق رساندن بدن به تعادل طبیعیاش و استفاده از ماساژهای میوفاسیا و مخصوص عضلات نرم در کنار حرکات اصلاحی به دست آمد تا دوباره این افراد به زندگی عادی خود بازگردند.