آلودگی هوا، استرس، فشارهای عصبی و تغذیه ناسالم در کنار عدم تحرک شیوه زندگی بسیاری از مردم شهرنشین امروز را خطرناک و ناسالم ساختهاند. در میان انواع ناراحتیها و بیماریهایی که ناشی از این سبک زندگی غلط است، بیماریهای قلبی نیز درصد قابل توجهی را به خود اختصاص داده. بهخصوص با آلودگی هوا قلب به یکی از حساسترین و آسیبپذیرترین اندامهای حیاتی بدن تبدیل میشود. فکر میکنیم لازم نیست در مورد اهمیت این عضو و نقش آن در بدن صحبت کنیم، پس یکسره میرویم سراغ 12 خوراکی که باعث میشوند قلب سالمتری داشته باشید:
همین هندوانههای آبدار و شیرین که توی تابستانها ما را از گرما نجات میدهند، سرشار از لیکوپن هستند. مادهای که خطر بیماریهای قلبی و سرطان را کاهش میدهد. بهعلاوه هندوانه منبع خوبی از سیترولین است که علاوه بر حفظ سلامت رگها و عروق خونی بر دیابت و مشکلات نعوظ در مردان هم تاثیر مثبتی میگذارد. سوای اینها هندوانه سرشار از آنتیاکسیدان، ویتامین C، A و پتاسیم است و به خاطر کالری کم و فیبر زیاد یکی از بهترین خوراکیها برای افراد تحت رژیم هم محسوب میشود.
ماست نه به شکل مستقیم، اما با جلوگیری از بروز بیماریهای لثه و دهان به کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی هم کمک میکند. یک پیاله ماست کمچرب سرشار از آنتیاکسیدانها، ویتامینها و فیبرهاست که اگر از نوع پروبیوتیک هم باشد باکتریهای مفیدی را هم شامل است که به سلامتی کل بدن شما کمک میکند.
گوجهفرنگی شامل مقادیر بالایی ویتامین C است و مثل هندوانه سرشار از لیکوپن است. ضمن این که آنتیاکسیدانهای موجود در آن هم میتواند از خطر ابتلا به سرطان و همینطور پیری زودرس سلولها جلوگیری کند.
آووکادو منبع چربیهای خوب اشباعنشده و پتاسیم است. پتاسیمی که یکی از بهترین مواد برای کنترل فشار خون است. بنابراین با مصرف آووکادو میتوان از خطر مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی پیشگیری کرد. ضمن این که اگر آووکادو با اسفناج و هویج مصرف شود کمک میکند تا آنتیاکسیدان این مواد جذب بدن شوند.
با بافتی سرشار از آنتیاکسیدانها توتفرنگی یکی از بهترین انتخابها برای حفظ سلامتی قلب است. مصرف توتفرنگی کلسترول خوب (HDL) را بالا میبرد و از میزان کلسترولهای بد میکاهد، در حالی که همزمان به کاهش فشار خون نیز کمک میکند. به علاوه مصرف توتفرنگی و همخوانوادهاش تمشک، باعث جذب پلیفنولها میشود که آنها نیز با افزایش نیتریک اُکسید به کاهش فشار خون میانجامند.
کلمبرگهای سبز رنگ در عین کمکالری بودن از مواد مغذی غنی هستند. ویتامینهای K، A و C در کنار منیزیوم و کلسیم و فیبر این خوراکی را به انتخابی عالی برای حفظ سلامتی تبدیل کردهاند. مصرف کلمبرگ مانع از لختهشدن خون در رگها و متعاقب آن بروز سکتههای قلبی میشود. حتی کلسیم موجود در این خوراکی به استحکام استخوانها و پیشگیری از شکستگیهای آنها میانجامد. خاصیت ضدالتهابی و همینطور ضد کلسترول بودن از دیگر ویژگیهای این ماده ارزشمند است.
تنها مصرف نصف فنجان لوبیا در هر روز کمک میکند تا قلب شما در بهترین حالت باقی بماند. وجود فیبرهای انحلالپذیر در لوبیا کلید اصلی سودمندی آن برای قلب است. این فیبرها مانع از این میشوند که کلسترول در امعاء و احشاء بدن جذب شود و به سطوح ناسالم برسد. همین دلیل مفید بودن آنهاست. فرق نمیکند چه رنگی از لوبیا، مقداری از آن را به وعده غذایی بعدیتان اضافه کنید و علاوه بر کمک به سلامتی قلب از مواد مغذی چون منیزیوم، کلسیوم، اسیدهای چرب آُمگا 3 و ویتامینهای ب کملپکس بهرهمند شوید.
شاید گردو خیلی ارزان نباشد اما مصرفاش برای حفظ سلامتی قلب ضروری است. وجود اسیدهای چرب اُمگا 3 و آنتیاکسیدانها گردو را به دوست وفادار قلب تبدیل نمودهاند. مصرف چند دانه گردو در روز کمک میکند تا از اختلال در روند خونرسانی به اعضا جلوگیری شود و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی نیز کاهش یابد. ضمن این که گردو باعث کاهش کلسترول نیز میشود.
کینوا یک خوراکی سرخپوستی است که از گیاهی همخانواده اسفناج و چغندر به دست میآید اما بیشتر به غلاتی مثل گندم شباهت دارد. این گیاه/غله پرویی یکی از خیرهکنندهترین معادن مواد مغذی است. این ماده سرشار از پروتئین است و دو برابر سایر غلات دیگر فیبر دارد.کینوا با مملو بودن از آنتیاکسیدانها و اسیدهای اشباعنشده بهترین دوست قلب به حساب میآید. هرچند دسترسی به این میوه در ایران خیلی دشوار ( یا شاید غیرممکن) است، آنقدری که ما هم تجربه استفاده از آن را نداشتهایم اما گویا در صورت پختهشدن مزه خوب و خوشمزهای هم دارد!
هربار که ماهی سالمون مصرف میکنید در واقع اجازه میدهید تا خون به شکلی صحیح به قلب و رگهای شما پمپاژ شود. تحقیقات نشان داده مصرف منظم ماهی در هفته در طولانیمدت خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را تا 30 درصد کاهش میدهد. بهطور کلی ماهیهای آبهای سرد منابع خوبی از اُمگا 3 هستند که باعث کاهش چربیهای مضر خون میشود. ضمن این که به کاهش فشار خون نیز کمک میکند و درمانی برای تپشهای نامنظم قلب نیز به حساب می آید.
بادام هم جزو آجیلهای گرانقیمت است اما مصرف کمی از آن به شکل منظم در هر روز، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کم میکند. ( البته فراموش نشود که بادام خام!). بادام کلسترولهای بد را کم میکند و با بهرهمندی از ویتامین E و پروتئین کمک میکند تا قلبتان در وضعیت ایدهآل قرار بگیرد.
نخودفرنگیهای خوشمزه و خوشرنگ علاوه بر این که به غذا طعم و رنگ میدهند برای سلامتی بسیار مفیدند. با بهره بردن از مقادیر زیاد فیبر، در عین داشتن کالری پایین و همینطور پروتئین این ماده میتواند پای ثابت هر نوع رژیم غذایی باشد و در عین حال به سلامت قلب مصرفکنندهاش هم کمک کند.
منبع: Livestrong